Bäst före, inte dåligt efter.

Enya

Trådstartare
Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga koll på bäst före datum på mat för att slippa hamna i situationer där mat smakar äckligt. Det är alltså så det här skapades från början, delvis, gissar jag, som barn, att mamma inte hade så noga koll alla gånger. Att få något äckligt i munnen är alltså hemskt. de där hurtiga logiska råden -lukta, titta och smaka fungerar med andra ord inte riktigt. När barnen bodde hemma kunde de få "ta över" tex ost för att jag inte längre klarade av att äta den efter en viss tid. Jag visste rent logiskt att den inte var dålig, men jag kunde inte förmå mig äta den utan att må dåligt. Barnen själv tog det med ro, smakade, luktade och tittade om de var osäkra, de förstod min fobi.

Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre. En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna. Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad? Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade? Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk? Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars... Prickig korv, salami då?

Och den eviga frågan, ost?

Vissa människor äter allt och bryr sig inte om datum och är nästan extrema åt andra hållet tycker jag, som om det är någon tävling i att äta mat som är så gammal som möjligt osv, men de flesta har väl en tid där man logiskt tänker "nu är det nog dåligt, jag får smaka först"?

Hur har ni det, var går er gräns för den tanken på mat?
 
Ost ser jag ingen datumbegränsning på, oavsett om förpackningen är öppnad eller inte. Jag köper ofta mycket ost när det är bra pris, om det sen står att det är nedsatt pga kort datum gör inget. Det är butikerna och tillverkarna som satt de datumen och ost blir inte dåligt annat än får torra kanter om man inte slagit in dem efter man öppnat eller att de får mögel som jag isf skär bort och slänger i soporna.

Sylt och marmelad innehåller oftast så mycket socker att det "aldrig" blir dåligt. Skulle det börja mögla slänger jag allt, sånt ska man kassera och aldrig bara ta bort synligt mögel.

Sånt som är i tuber håller oftast "hur länge som helst", så länge själva konsistensen inte ändrats eller det växer mögel. Sånt slänger jag.

Senap och ketchup är också sånt som håller tills det är slut så länge man stänger ordentligt efter man tagit det man vill ha. Krossade/passerade tomater bryr jag mig inte heller om bäst före datum så länge de är oöppnade.

Jag dricker inte mjölk eller tycker om grädde som det är så det har jag sällan hemma. Sånt kan jag testa med hett vatten, om det skär sig eller inte.

Att man inte ska spara mat i konserver är sedan gammalt att det kan fällas ut metall i maten, beroende på vad det är. Likaså ska man inte heller köpa buckliga konserver då skyddsfolien i burken kan blivit skadat. Om det fortfarande gäller vet jag inte men jag kör på det säkra före det osäkra i det fallet.
 
Jag tittar väldigt sällan på datumen, i princip aldrig faktiskt. Förlitar mig främst på syn och lukt. "Trots" detta kan jag inte minnas när jag senast råkade äta något som blivit dåligt på något vis, så mitt "system" verkar funka för mig i alla fall. Ost, till exempel, äter jag så länge den inte är möglig. Har inte en susning om när osten vi har i kylen just nu "går ut".
 
Jag är väldigt lik trådstarten, har lite matfobi. Den var enorm när jag var yngre.
Det mesta kan jag äta någon dag efter att datumet gått ut, men efter att ha råkat smaka vaniljkeso som blivit för gammal är jag väldigt restriktiv med vad jag vågar smaka på.
 
Konserver och torrvaror kollar jag inte ens datum på. Igår åt jag pulvermos som gick ut 2021 tex. Hade den varit öppnad hade den eventuellt smakat lite skåp, men det är inget som blir äckligt att provsmaka på det sättet. Förvarar alla torrvaror i lufttäta burkar eller påsar för att inte dra in ohyra i skafferiet (som har ventil ut).

Det jag är noga med när det gäller faktisk tid är kött och vissa tillagade rätter. Gammalt ris chansar jag tex inte med, men lika gammal pasta kan jag glatt provsmaka. Färskt kött är jag noga med temperatur och datum på. Öppnade burkkonserver ser jag till att använda inom ett par dagar.
 
Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre.
Ägg lägger man enkelt i en burk med vatten råa. Ligger de i botten inga problem flyter de upp mer och mer dåliga

vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad?
Det som blir kvar antingen används dagen efter eller frysen.

Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade?
Det är tills det möglar.

Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk?
mängden socker gör att det är nog omöjligt

Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars...
ingen fara men här används frysen

Prickig korv, salami då?
efter datumet in i frysen.

Och den eviga frågan, ost?
När det möglar.
 
Jag är en av de som "ser, luktar och smakar" snarare än kollar på datum. Konserver och torrvaror håller otroligt länge, och exempelvis kryddor tycker jag mest minskar i smak snarare än att göra en dålig.

En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna.
Mjölk häller jag i en skvätt kaffe för att kolla om det är bra. Så länge det inte separerar dricker jag (dricker i princip bara mjölken i kaffe).

Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad?
Du bör hälla över framförallt tomat då jag har för mig att en riktig konservburk påverkas av syran i tomaterna. Majs kan du också hälla över i en annan burk. Skulle säga att jag nog ätit upp åt en vecka gammal majs (från kylskåpet) utan problem, men det är sällan det behöver stå så länge.

Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade?
Mat i tub håller otroligt länge eftersom det är bara det vid korken som utsätts för luft. Om du är osäker på exempelvis tomatpurén kan du hälla upp det i isbrickor och frysa in, och sen använda 2-3 stycken när du lagar mat. Jag har ätit mjukost ungefär 3-4 dagar efter det öppnats när det förvarats i rumstemperatur utan problem (dock bör den nog förvaras i kylskåp).

Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december....
Här är jag åt det extrema hållet! Men är det hemmagjort brukar jag bara skopa upp det mögliga och sen fortsätta äta. Det är dock inget jag vågar rekommendera till andra, haha! Är det mycket socker så konserverar det väldigt länge.

Senap i glasburk?
Min har stått säkert sedan innan sommaren och ser ut och smakar exakt som nyöppnad. Var noggrann med att ha rena skedar/knivar för att undvika att få ned annan mat i senapen (/vad som nu är i burken) så brukar det vara lugnt.

Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars...
Hade ätit minst året ut. Om du vill bunkra så skulle jag försöka köpa kanske 3 åt gången och sen fylla på med olika utgångsdatum så att du får bättre rotation :)

Prickig korv, salami då?
Äter det aldrig själv, så kan inte svara. Om jag hade ätit det dock, vilket jag kan göra med skinka, kalkon och liknande är att dela upp så att jag har 2-3 dagars konsumtion i kylen och resten i frysen, då behöver jag inte oroa mig för att inte hinna äta upp.

Och den eviga frågan, ost?
Skär bort det som är möjligt. Vet dock inte om det är något man "bör" rekommendera. Dock köper jag i princip bara färdigskuren och gör som med köttpåläggen.


Skulle nästan säga att man ofta kan se över förvaring/konsumtionstakten snarare än att oroa sig över bäst före. Använd frysen och ha bara det du tänkt äta inom 2-3 dagar i kylen :)
 
Ägg lägger man enkelt i en burk med vatten råa. Ligger de i botten inga problem flyter de upp mer och mer dåliga
Det med äggen om dom flyter eller inte har inget att göra med om ägget är dåligt utan hur gammalt ägget är. Ett ägg som blivit rötter går inte att avgöra med flyttestet.
Ju äldre ägget är ju större blir luftbubblan (beror lite på hur äggen förvaras oxå för att krångla till det.) så det du kan göra är att se hur färskt ägget är men inte om det är dåligt.
Ett ägg blir inte dåligt ju äldre det blir men det torkar inne i skalet utan ägg blir dåliga pga bakterier som tränger in i skalet.

Två intressanta klipp om ägg och hållbarhet

Om äggen förvaras i lufttätt behållare så är ägg fräscha längre än i äggkartong.
 
Och den eviga frågan, ost?
Skär bort det som är möjligt. Vet dock inte om det är något man "bör" rekommendera.

Rent allmänt när det kommer till mögel och matvaror så bör man kasta allt. Detta pga att mögelgifterna kan spridas osynligt inåt iom mögelsvampen har tunna trådar av celler (sk hyfer) som växer in djupare än det man ser med blotta ögat.

Finns några undantag som t ex hårdost (dvs mjukare ostar bör kastas) sylt/marmelad med sockerhalt på minst 1/3 och äpplen/potatis/citrus där hyferna inte kan växa in obehindrat så där är hyfsat säker om man skär bort/skopar bort med några cm (minst 2) marginal.
 
Jag torkar, konserverar, syltar och har mig rätt mycket själv så en hel del av min mat har inte bäst före-datum. Luktar det bra och ser bra ut så äts det. Är det mögel på eller inte luktar som det borde så äts det inte. Skulle aldrig få för mig att skära bort en bit möglig mat och äta resten. Mögel finns på betydligt fler ställen än vad som syns och är det inte ett ätligt mögel så är det inte nyttigt eller i fall av tex brödmögel tom cancerogent. Jag har tillräckligt med bra mat för att inte behöva äta sånt helt enkelt.

Hur jag tänker med köpta saker beror helt på vad det är. Mjölprodukter ska lukta rätt för att ätas. Ost som inte ska vara möglig äts tills den ser för ledsen ut. Som någon skrev ovan skulle jag absolut inte skära bort synligt mögel från en ost och äta resten (om det inte är en mögelost då) utan då åker det i soporna. Saker som har varit i frysen äts generellt oavsett ålder. Det blir inte dåligt på samma sätt att det kan vara farligt utan det får tråkig konsistens och smak.
 
Majs på burk häller vi alltid av vätskan i en liten glasburk, den majs som inte äts upp sparas då i samma spad som i burken och kan stå några dagar utan problem :up:

Det enda jag kollar datum på är färskt protein, ffa kyckling och köttfärs. Hinner jag inte tillaga det innan datumet så åker det i frysen, och då tillagas det direkt vid upptining sen. Konserver av olika sorter tittar jag bara på datum på för att använda det som har tidigast datum först, om det av någon anledning skulle bli stående. Men det är egentligen alldeles onödigt! :)
 
Jag tänker på hur det står när man läser på norska: "Minst hållbar till..." :p
Men, för mig beror det väldigt mycket på ifall det är öppnad förpackning eller inte. Jag litar inte helt på min näsa heller. Har jag tur så kan dock min mor hjälpa mig med det. Hennes näsa är helt otrolig, hon känner doft/lukt som ingen annan jag någonsin träffat. Så det bästa om jag är osäker på något är att berätta för henne vad det är för matvara och sedan låta henne lukta. Säger hon att den är ok, då är den ok!

Samtidigt, det mesta jag har är antingen torrvaror eller frysvaror, så det är inte speciellt ofta jag får problem med kort datum.
 
Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga koll på bäst före datum på mat för att slippa hamna i situationer där mat smakar äckligt. Det är alltså så det här skapades från början, delvis, gissar jag, som barn, att mamma inte hade så noga koll alla gånger. Att få något äckligt i munnen är alltså hemskt. de där hurtiga logiska råden -lukta, titta och smaka fungerar med andra ord inte riktigt. När barnen bodde hemma kunde de få "ta över" tex ost för att jag inte längre klarade av att äta den efter en viss tid. Jag visste rent logiskt att den inte var dålig, men jag kunde inte förmå mig äta den utan att må dåligt. Barnen själv tog det med ro, smakade, luktade och tittade om de var osäkra, de förstod min fobi.

Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre. En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna. Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad? Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade? Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk? Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars... Prickig korv, salami då?

Och den eviga frågan, ost?

Vissa människor äter allt och bryr sig inte om datum och är nästan extrema åt andra hållet tycker jag, som om det är någon tävling i att äta mat som är så gammal som möjligt osv, men de flesta har väl en tid där man logiskt tänker "nu är det nog dåligt, jag får smaka först"?

Hur har ni det, var går er gräns för den tanken på mat?
Jag använder bäst före som planeringsunderlag för i vilken ordning maträtter ska lagas och vad som äts. Men jag vill verkligen inte slänga någon mat alls, det är ett prioriterat mål av flera skäl.

När det börjar ”brinna” i antal varor som ligger nära sina livslängder så slutar jag helt köpa mat och skapar rätter av det som finns och måste konsumeras inom kort.

Mjölkprodukter brukar gå att använda veckor efter bäst före oavsett om de är öppnade eller inte. Men någon gång ibland så får man en yoghurt eller fil som blir kass, men det har också faktiskt hänt inom bäst före-perioden. Det luktar och/eller smakar illa, så då slängs det efter den utvärderingen.

Eller en köttbit/köttfärs som luktar helvete när man öppnar vakuumpacket.

Men så har jag heller noll problem att smaka på något som smakar skit, det är ”bara” att spotta ut igen och skölja med lite vatten. För mig fastnar inte den smaken som något obehag inför typen av råvara. Mer som intressant kunskap att ta med sig.

Allra oftast räcker det dock gott med luktsinnet för att inse att något gått från bara dags att konsumera till oätligt.
 
Här är en som gått från ”titta, lukta, smaka” och inte brytt mig om datum (undantag kyckling och köttfärs typ) till nitisk fobi till ett lite hälsosammare förhållningssätt.

Mjölkprodukter Smakar illa innan man blir sjuk har jag fått lära mig, så där vågar jag smaka.

Ägg håller länge och jag som faktiskt knäckt ett och annat dåligt ägg kan säga att det är noll risk att råka äta ett dåligt ägg om man har ett hyfsat fungerande luktsinne.. det luktar :yuck:

Ost, hårdost: skär bort mögel med god marginal så ska det gå bra att äta.

Tuber blir sällan dåligt om man förvarar i kyl efter öppnandet eftersom det är liten yta som får kontakt med syre. Där kan jag klicka ut lite och ser den bra ut och luktar bra kan jag äta det som är i tuben.

Mat i konserver ska inte förvaras i bruken pga syret gör att metall och annat kan fälla ut i maten, särskilt sur mat. Förvaras det i annan burk går det mesta att minst att förvara i 2-3 dagar i kyl.

Är jag minsta osäker så slänger jag faktiskt. Det är sällan värt ångesten för mig. Saker som ska hettas upp ordentligt är jag mindre oroad för än sånt som ätas kallt. Mögliga saker förutom ost slängs alltid. Jag använder frysen till mycket där jag är osäker på om jag hinner äta upp (tex pesto, salsa osv). Med god planering är det ändå väldigt lite som slängs hos oss trots min fobi.

Lagad mat äter jag 2, kanske 3 dagar efter. Undantag skaldjur som jag har Max 1 dag.

Burkar och sånt i kylen med lång hållbarhet brukar jag märka med öppningsdagen (typ senap, soja, sylt), dels för att jag ska kunna värdera om det är rimligt att den är ätbar, men också för att känna mig tryggare och lära mig hur länge en del varor faktiskt håller.
 
Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga koll på bäst före datum på mat för att slippa hamna i situationer där mat smakar äckligt. Det är alltså så det här skapades från början, delvis, gissar jag, som barn, att mamma inte hade så noga koll alla gånger. Att få något äckligt i munnen är alltså hemskt. de där hurtiga logiska råden -lukta, titta och smaka fungerar med andra ord inte riktigt. När barnen bodde hemma kunde de få "ta över" tex ost för att jag inte längre klarade av att äta den efter en viss tid. Jag visste rent logiskt att den inte var dålig, men jag kunde inte förmå mig äta den utan att må dåligt. Barnen själv tog det med ro, smakade, luktade och tittade om de var osäkra, de förstod min fobi.

Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre. En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna. Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad? Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade? Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk? Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars... Prickig korv, salami då?

Och den eviga frågan, ost?

Vissa människor äter allt och bryr sig inte om datum och är nästan extrema åt andra hållet tycker jag, som om det är någon tävling i att äta mat som är så gammal som möjligt osv, men de flesta har väl en tid där man logiskt tänker "nu är det nog dåligt, jag får smaka först"?

Hur har ni det, var går er gräns för den tanken på mat?

När det gäller mjölk/grädde och liknande så smakar jag. Smakar det bra använder jag det. Smakar det surt så häller jag ut. Mjölk/grädde osv blir äckliga långt innan de blir det minsta farliga att äta.

Ägg lägger jag i ett glas vatten och testar om de börjar bli gamla. Här äts så mycket ägg så de hinner sällan bli så gamla att jag känner ett behov av att testa dem.

Kallskuret kött är jag försiktig med. Men inte nojig. Jag följer dock Bäst Före datumet på dem.
 
Jag kör i princip uteslutande med "titta, lukta, smaka". Enda undantag är färskt kött och kyckling.
Köper gärna saker med kort datum-pris. Vissa saker läggs i frysen och annat förvaras i kylen. Mjölk håller, rätt förvarad, både en och två veckor efter datum. Gräddfil, grädde och liknande produkter ofta längre än så.

Har hittills varit en hållbar metod. Noll gånger magsjuk. (Peppar, peppar osv :D )
 

Liknande trådar

Mat Jag har en tetra tomatsoppa som jag tänkte äta en dag snart. Jag älskar tomatsoppa och ris som det serverades när jag gick i skolan (vet...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
2 138
Senast: Ramona
·
Gravid - 1år Fy tusan vad det tar emot att skriva detta men jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag känner inte igen mig själv sen jag blev gravid...
2 3
Svar
47
· Visningar
7 034
Senast: Bapelsin
·
Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
3 328
Samhälle Fast det är inte alltid bra nog att göra det man kan efter sina egna förutsättningar. Det är bra att inse att man kan göra mer och inte...
16 17 18
Svar
345
· Visningar
21 946
Senast: Otherside
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp