Sv: Hur räknar man ut BLUP?
Som ameo säger, det äringen formel vi vanliga dödliga kan räkna ut själva.
Jag klipper in den information som ligger på asvhs sida, för personligen tycker jag att den är ganska tydlig.
Är det något du fnderar på i texten, så fråga igen!
mvh
Ett nytt, länge efterlängtat system för BLUP-index har nu sett dagens ljus. När Du läser och ska tolka indexen är följande information viktig:
1. De nya s.k. integrerade indexen innebär att alla resultat från 3-årstester, kvalitetsbedömningar och officiell tävlingsstatistik ingår vid beräkningarna av alla hästars BLUP-index. Genom att tävlingsstatistiken nu ingår speglar de sammanlagda indexen för dressyr och hoppning de verkliga avelsmålen, dvs att uppnå så goda tävlingsresultat som möjligt i respektive gren. Tidigare har indexen enbart baserats på resultaten från kvalitetsbedömningarna.
2. Referenspopulationen, eller basen som den också kallas, har 100 som medelindex. Referenspopulationen är alltså de hästar man jämför alla andra med och utgörs av de hästar som är födda 4-18 år före senaste år med resultat i beräkningarna. Genom att alla unghästresultat t.o.m. 2005 är med så innebär det att bedömda eller tävlade hästar födda 1987-2001 har 100 i medelindex. Tidigare jämförde vi med en bas som låg mycket längre tillbaka i tiden, vilket innebär att indexen nu sjunkit för de flesta hästar jämfört med tidigare index.
Vad är BLUP-index?
Kort uttryckt är BLUP-indexen skattade avelsvärden för de olika egenskaper det finns information om hos den aktuella hästen. Indexen visar hur olika individer förväntas nedärva olika egenskaper till sina avkommor. BLUP är den idag absolut bästa avelsvärderingsmetod som finns och används för olika djurslag runt om i hela världen. Inom hästaveln används BLUP både för ridhästar och travhästar ibland annat Tyskland, Frankrike, Danmark, Holland och Irland. Förkortningen BLUP står för Best Linear Unbiased Prediction vilket innebär att det ger den säkraste och riktigaste sammanvägningen av alla uppgifter då de enskilda djurens avelsvärden beräknas. Eftersom resultaten från unghästbedömningar är subjektiva jämförs alltid varje hästs resultat med medeltalet för övriga hästar som bedömts vid samma tillfälle. För värdering av tävlingsresultaten jämförs alltid hästarna inom födelseårgång.
En av de generella fördelarna med BLUP-metoden är att alla resultat och all härstamningsinformation i flera led utnyttjas maximalt. Det innebär att en hingsts avelsindex korrigeras automatiskt om han tillförts bättre eller sämre ston än genomsnittet. På samma sätt korrigeras ett stos index för kvalitén på de hingstar hon fått föl efter. Indexen för alla hästar, oberoende av ålder eller generation, är direkt jämförbara med varandra. Beroende på de stora avelsframsteg som skett de senaste 10-15 åren är det allt svårare för gamla ston och hingstar att hävda sig med de senaste generationerna.
Vilken information finns?
Varje hästs egen sida innehåller härstamningsinformation samt eventuella resultat från 3-årstest, kvalitetsbedömning och tävling samt BLUP-index.
Officiella BLUP-index ges till:
• Hingstar som har minst 15 avkommor bedömda vid 3-årstest och/eller kvalitetsbedömning.
• Ston som antingen själva har bedömts eller tävlat eller som har minst en avkomma med bedömnings- eller tävlingsresultat.
Ston som inte uppfyller kriterierna för att få officiella BLUP-index kan ändå ha index redovisade. Detta gäller även ungston. Dessa index, så kallade härstamningsindex, är då endast baserade på släktingars resultat vilket gör att de inte blir lika tillförlitliga. De BLUP-index som är baserade enbart på härstamning märks på att de är skrivna i grön färg. Det är även möjligt att söka efter hästar som inte har deltagit i någon bedömning, tävling eller har BLUP-index. I dessa fall redovisas endast härstamningsinformation. För ston går det att lista eventuella avkommor och få fram informationen om dem.
Ytterligare en funktion är att Du kan rangordna hingstar och ston efter olika BLUP-index. Se länkarna ”hingsttabeller” respektive ”stotabeller” på BLUP-sidan.
BLUP-index för elva avelsmålsegenskaper!
De egenskaper som index beräknas för speglar olika delar av avelsmålet. I stort kan egenskaperna som tidigare delas upp på vad som hör till exteriör, dressyr och hoppning enligt följande:
Exteriör – tre egenskaper: Ridhästtyp, Extremiteter, Mankhöjd
Alla exteriörresultat hänförs till 4 års ålder men bygger även på alla 3-årsresultat genom de arvbarheter och samband som finns mellan resultaten vid olika ålder. Indexen för Ridhästtyp baseras på medelvärdena av Typ och Huvud, hals, bål. Mankhöjden anges i cm som avvikelse från resp. köns medelvärde. I BLUP-tabellen heter indexen för Ridhästtyp, Extremiteter, Mankhöjd Typ, Ben respektive Mankh.
Dressyr – fem egenskaper: Skritt, Trav, Galopp, Temp. och Allmänt intryck under ryttare, Tävlingsresultat i dressyr (huvudindex).
I BLUP-tabellen heter dessa index Skritt, Trav, Gal, Tmp G samt Dressyr. Alla resultat för gångarter och temperament hänförs till de uppsuttna resultaten vid kvalitetsbedömning (4-årsresultat inkl resultat för 5-åriga ston som haft föl), men för indexberäkningen ingår även alla bedömningar vid 3-årstest, bedömningarna vid hand som 4-åringar samt alla tävlingsresultat i dressyr. För beräkningarna utnyttjas alla ingående egenskapers arvbarheter och inbördes samband. Huvudindexet för dressyr påverkas framförallt av hästarnas förmåga som tävlingshästar men även av resultat från 3-årstest och kvalitetsbedömning via de genetiska samband som finns mellan dessa bedömningar och tävlingsresultat. Det mått som valts på tävlingsprestationerna är den under hela tävlingskarriären ackumulerade championatspoängen.
Hoppning – tre egenskaper: Teknik och förmåga, Temp. och Allmänt intryck, Tävlingsresultat i hoppning (huvudindex).
I BLUP-tabellen heter dessa index Tekn H, Tmp H samt Hoppning. Liksom för dressyren hänför sig delindexen till 4-årsresultaten. Huvudindexet för hoppning ger uttryck för förmågan i tävling. Alla resultat i hoppning från 3-årstest, kvalitetsbedömning och livstidsresultat i tävling ingår med hänsyn till de samband och arvbarheter som gäller.
Varför inte index för fälttävlan?
För liten andel av våra hästar har resultat i fälttävlan, för att några meningsfulla BLUP-index ska kunna beräknas.
Favoriseras inte hingstar som själva tävlat?
Det är ganska uppenbart att hingstar som själva tävlat i de flesta fall fått en bättre matchning och haft bättre ryttare på ryggen än ”normalhästen”. För att inte tävlande hingstars index ska övervärderas har en fiktiv ”tvilling” till hingsten skapats och denna ”tvilling” får bära tävlingsresultaten. Därigenom halveras effekten av hingstens egna tävlingsresultat utan att dessa försvinner som grund för alla andra beräkningar i systemet, där härstamningsinformationen är viktig. På motsvarande sätt har man hanterat detta problem i den tyska tävlingsstatistiken.
Utnyttja BLUP-indexen, med de olika delindexen, då Du väljer sto till avel eller en passande hingst till Ditt sto!
Har du frågor om BLUP-index eller vill veta mer kan du skicka dina frågor till:
blup@asvh.org
Rättningar av information i databasen
I den databas som ligger ute på hemsidan finns det fortfarande vissa brister. Dessa består oftast i att det bland stonas avkommor redovisas en del dubbletter av hästar. Detta beror på att databasen framställts genom sammanslagning av flera olika informationskällor och att inga hästar födda före 1980 hade registreringsnummer. Krav på namn på hästarna vid registrering infördes långt senare. Namnbyten har också förekommit. Viktigt att veta är dock att dubbletter i databasen inte påverkar BLUP-indexen.
För att vi i fortsättningen ska få en så bra databas som möjligt är vi tacksamma om ni även i fortsättningen kan hjälpa oss med att upptäcka och rätta eventuella fel. När ni upptäcker felaktigheter om någon häst, som ni är uppfödare eller ägare till, så fyller ni i rättningsblanketten som ni hittar här på hemsidan. Blanketten skickas till ASVH som därefter gör rättningarna i databasen och skickar en bekräftelse hem till anmälaren av felet. Observera att detta endast gäller fel i härstamningar och bedömningar i ASVH:s regi. När det gäller tävlingsresultat hanteras dessa av Svenska Ridsportförbundet och vi får bara en sammanställning av resultat från dem. Fel i tävlingsstatistiken anmäls följaktligen till Svenska Ridsportförbundet. Inrapporterade fel kommer att rättas i den databas som vi använder i det dagliga arbetet och för fortsatta analyser. På den här sidan kommer dock inte rättningen att synas förrän nästa omgång BLUP-index beräknats.
Sammanfattning
• På hemsidan kan Du söka efter hästar registrerade hos ASVH. Den information som finns om varje individ är härstamning och eventuella resultat från 3-årstest, kvalitetsbedömning och tävling samt BLUP-index.
• Upptäcker Du felaktigheter om Din häst (härstamningar och bedömningar i ASVH:s regi) fyller Du i en rättningsblankett och skickar den till ASVH. Felaktigheter i tävlingsstatistiken anmäls till SvRf.
• Kontakta oss på mailadressen
blup@asvh.org om Du har frågor som berör BLUP-indexen