Bukefalos 28 år!

Portionsstorlekar på restaurang

Jag har samma problem. Äter jag ute med min sambo så äter han oftast upp det jag inte orkar + sin egen mat. 😅
Detta :laugh:

Vi pratade lite om just det med olika portionsstorlekar för någon dag sedan. Jag hade gärna haft typ small/medium/large som valbara alternativ, men åtminstone två storlekar hade varit toppen!
 
Mindre köttbit, mer sallad, samma pris.

Men ni verkar ju inte ha problem med att mycket mat slängs så det är kanske inte just ni som borde börja.

Men du får ju fortfarande samma problem med matsvinn, det är ju bara det att det inte når gästens ögon.

Jag tycker snarare att trenden inom resturang går åt mindre potioner, fler mellanrätter. Även på mer kvalitetsmedvetna snabbmatshak.
 
Jag frågar betydligt oftare än de flesta tror jag allt så det är knappast mitt fel att dom slösar med maten. :P

Och skönt att du alltid orkar be om alternativ som inte finns på menyn när du beställer mat på alla ställen du äter på. 👍

Det handlar inte om att orka/inte orka det är bara så jag gör. Det går åt mycket mindre energi att be om vad jag vill ha än att reta mig på att det blev fel.
 
Antingen så styckar man mindre köttbitar och hoppas på att man säljer mindre potioner eller så får man du dela redan färdigstyckade bitar. Större svin blir det ju oavsett
All mat på tallriken är inte inköpt i portionsbitar i identisk storlek och allt kött serveras inte i en hel bit så jag är övertygad om att det är ett mycket litet problem.

En mindre portion kan handla om 4 köttbullar och 2 potatisar istället för 7 köttbullar och 5 potatisar exempelvis.
 
Senast ändrad:
Antingen så styckar man mindre köttbitar och hoppas på att man säljer mindre potioner eller så får man du dela redan färdigstyckade bitar. Större svin blir det ju oavsett

Känns som att man på restaurang bör ha en viss förmåga att inte låta ej perfekt formade köttbitar gå till svinn, även om värdet av råvaran går ned en del. Det går inte att förvänta sig att priset ska skalas ned i samma utsträckning som portionen dock. Råvarorna till en rätt utgör bara en del av priset.
 
All mat på tallriken är inte inköpt i portionsbitar i identisk storlek och allt kött serveras inte i en hel bit så jag är övertygad om att det är ett mycket litet problem.

En mindre portion kan handla om 4 köttbullar och 2 potatisar istället för 7 köttbullar och 5 potatisar exempelvis.
Men hur många restauranger serverar 5 normalstora potatisar till en portion? Möjligen på de här lunchrestaurangerna som typ specialiserar sig på typ bönder och byggjobbare 😆
7 köttkullar känns ju däremot högst normalt.
 
Jag som gjort en gastric bypass har stött på problemet att jag inte FÅR beställa en barnportion, trots jag förklarat att jag gjort op och därför inte kan äta så mycket och tycker det är onödigt att slänga (all mat passar inte att ta hem i låda, som tex en hamburgare från Bastards burger som jag främst tänker på I detta fall).
Jag tycker det hade varit jättebra med valet liten/stor eller liknande, och jag hade inte förväntat mig halva priset bara för att portionen var mindre.
Jag försöker bli bättre på att be om doggybag, men det känns inte som att den kulturen är särskilt utbredd här i Sverige.
 
Jag stör mig också på det med glasskulorna! Jag tar hellre 3 mindre kulor med olika smaker än en gigantisk med en smak.
Exakt! det är ju mycket roligare! men har inte tagit tre kulor på många år just därför. Sedan är jag också osäker på om kulglass alltid kostat runt 60 kr för tre kulor eller om priset också gått upp iom att kulstorleken har det. Glass är ju onekligen en sådan vara som faktiskt lär synas när det går åt i byttan.

Jag fick nära nog alltid tre kulor av mina föräldrar som liten, det var ju standard. Men jag kan bara inte förmå mig med mitt barn så han får det nästan aldrig. Ändå är jag nära övertygad om att runt tre kulor då var ungefär lika mycket om en kula nu. Men har ändå lutat åt att det är något slags inbillning :D så jag känner mig bekräftad om fler tror det.
 
Anledningen till att jag inte tycker om att äta ute på ställen där en inte själv ställer undan efter sig när en ätit färdigt.

Äter aldrig upp och känner av någon anledning att jag måste förklara mig att maten är jättegod men orkar inte mer och tycker alltid det känns som om dom inte tror mig:(.
Har även 2 gånger försökt beställa maträtter för barn. Bägge gångerna fick jag nej på det med förklaringen att barnrätter bara såldes till barn och inte vuxna.
 
Jag var i Thailand förra året och även där fick man numera enorma portioner på restaurangerna
När jag varit där tidigare år har det varit små eller normala portioner.

Det verkar spridas över världen.
 
Jag äter mest på olika former av pubar och där gör jag helt enkelt så att jag beställer maten men ber om att inte få pommes, vilket gör att jag i princip alltid blir erbjuden en liten sallad istället. Äter jag en hamburgare kan jag strunta i att äta locket osv. Det skulle nog aldrig falla mig in att beställa typ mindre portioner för jag vet hur hatad jag blivit i köket, framförallt om det är en stressig kväll :D, så jag gör hellre så. Missas det och jag får pommes istället brukar korgen/tallriken få hänga kvar på bordet som snacks till senare (sällan vi bara äter och går, utan äter vi middag vid 20 stannar vi minst till midnatt).
 
Anledningen till att jag inte tycker om att äta ute på ställen där en inte själv ställer undan efter sig när en ätit färdigt.

Äter aldrig upp och känner av någon anledning att jag måste förklara mig att maten är jättegod men orkar inte mer och tycker alltid det känns som om dom inte tror mig:(.
Har även 2 gånger försökt beställa maträtter för barn. Bägge gångerna fick jag nej på det med förklaringen att barnrätter bara såldes till barn och inte vuxna.
Ja när jag var i Tyskland sist fick jag ett berg av pasta.
Jag skojar inte dom hade verkligen kokat ett helt paket pasta.

Servitören frågade om jag inte tyckte om maten för det syntes inte att jag ätit när jag var klar så mycket var det.

Helt galet.
 
Anledningen till att jag inte tycker om att äta ute på ställen där en inte själv ställer undan efter sig när en ätit färdigt.

Äter aldrig upp och känner av någon anledning att jag måste förklara mig att maten är jättegod men orkar inte mer och tycker alltid det känns som om dom inte tror mig:(.
Har även 2 gånger försökt beställa maträtter för barn. Bägge gångerna fick jag nej på det med förklaringen att barnrätter bara såldes till barn och inte vuxna.

Jag tänker inte ens tanken att de kunde ta illa vid sig för att jag inte äter upp alla gånger. De är säkert mycket medvetna om att folk har olika preferenser. Men det är enklare för dem att göra alla portioner lika stora.
 
Okej. Whatever. Förstår inte vad du är ute efter men det börjar bli jäkligt tjatigt i alla fall.
Det handlar inte om att orka/inte orka det är bara så jag gör. Det går åt mycket mindre energi att be om vad jag vill ha än att reta mig på att det blev fel.
Men återigen, jätteskönt att du kan spara energi på detta sätt!!! Och att du verkligen poängterat det riktigt många gånger. Nästa gång jag inte orkar hålla på ska jag tänka Om jag bara var mer som Lobelia hade detta inte varit ett problem ;)
 

Liknande trådar

L
  • Artikel
Dagbok Först så VARNING att dethär kan bli triggande om mat och ät störningar och sånt. Men jag vill bara få ut saker. Men många här vet nog...
Svar
14
· Visningar
1 293
Senast: Ajaj
·
Mat Jag vet att jag kanske inte framstår som en muntergök när jag skriver en del om min autism och anorexi här på buke, men jag läser dom...
4 5 6
Svar
103
· Visningar
10 806
Senast: MiniLi
·
Skola & Jobb Jag arbetar på en arbetsplats där jag enbart har män som kollegor. Det i sig behöver inte vara ett problem. Men på min arbetsplats är...
Svar
5
· Visningar
1 043
Hästvård Bakgrund: Snart 17 årig korsning kallblod/ponny. Ligger "i uppenbar riskzon" för att utveckla PPID och har testats regelbundet sedan...
2
Svar
35
· Visningar
5 701

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp