Bukefalos 28 år!

Varför äta kött? (utbruten från Varför-tråden)

Du får väl börja kalla er för bönisar eller nåt i stället för quornisar ;)

Alltså. Ärligt talat "köttisar" är nog bland det absolut töntigaste ordet jag hört folk använda och säger för mig mer om personen som använder ordet än den som äter kött. Det är inte positivt för brukaren av ordet.
Ja! Helt märkligt! Varför har man ens behovet av att kategorisera människor utifrån vad de äter?
 
Jag googlade veganost och hittade bl a en trevlig sida från Elle med några intressanta recept, men även en "inluencer" som deklarerade att han är vegan av miljöskäl. Typ meningen efter så berättar han om sin resa till LA eller om det var SF, känns väldigt miljömedvetet. :meh:
 
Det kan i och för sig förenkla att ha vedertagna begrepp. Men man borde få ha rätten att själv använda dem om sig själv. Nedsättande ord fungerar oftast kontraproduktivt.
Visserligen men det är ju bara aktuellt just i matsammanhang och då tycker jag att det räcker att den som lagar maten vet vad de hen ska bjuda äter/inte äter. Så stor plats har inte maten i mitt liv iallafall att jag har behov av att kategorisera människor utifrån det. Om man äter just kött eller inte är ju en så pytteliten del i matsammanhang. Det finns ju mängder av livsmedel som en del väljer bort mer eller mindre frivilligt och inte skulle någon komma på att kalla någon som inte äter alternativt äter fisk, äpple, ägg, mandlar, nötter eller vad som för något speciellt. Det är ju inte relevant om det inte handlar om matsituationer.
 
Nej jag menade inte strikt "ersätt köttkorv mot sojakorv" eller så utan bara kött mot valfritt vegetariskt alternativ. Det kan vara ärtor, bönor, palsternacka, svamp osv. Nu har jag inte ätit alla vegetariska alternativ som existerar direkt men inget har liksom kunnat mäta sig med kött hittills? Smakmässigt tycker jag mycket om potatis till exempel men med tanke på att det är kolhydrater och inte protein är det egentligen inte utbytbart. Jag letar fortfarande efter ett vegetariskt protein/fett alternativ jag verkligen tycker om men det har inte hänt än, det är liksom bara acceptabelt.

Nu tror jag absolut inte du försökte förolämpa mig men det är lite taskigt att påstå att jag skulle vara ett sådant vanedjur att jag tycker om något bekant per automatik och liksom inte vågar testa nytt. Jag har ju fortfarande smaklökar och kan ganska snabbt avgöra om jag tycker något är gott eller inte.

En köttbulle kan ju vara olika saker. Jag tycker om köttbullar jag gör själv, och även de kan vara olika. Älgköttbullar med enbär smakar helt annorlunda än kalvfrikadeller. Mamma scan och liknande färdigköttbullar äter jag aldrig för jag tycker inte det är gott.

Bara för att jag äter kött betyder liksom inte det att jag äter allt kött och tycker om det. Jag äter sällan processat kött då det som sagt inte faller mig i smaken. Jag är inte så förtjust i kyckling och inälvsmat tycker jag inte alls om. Jag är säker på att det är precis samma för vegetarianer, bara för att man valt bort kött så betyder ju inte det att man tycker om alla alternativen, det är fullt möjligt att vara vegetarian och hata bönor även om en begränsad kost (oavsett anledning) såklart gör det svårare att vara kräsen.

För övrigt har jag ätit falafel 4 eller 5 gånger i mitt liv. Samtliga gånger har jag tyckt de varit torra, flottiga och ganska smaklösa men hade du bjudit mig på falafel hade jag inte tackat nej. Det kan ju vara så att jag inte tycker om det, men lika gärna kan det vara så att falafeln jag ätit kanske gjorts av någon som bara inte är så bra på det. :)

Jag hoppas att du fattar att jag inte pratade om dig personligen, jag har ju som sagt ingen aning om vad du brukar äta eller hur ofta du ätit falafel eller köttbullar.

Det handlar ju inte heller just om kött eller vegetariska alternativ. Ta precis vilka livsmedel som helst, sannolikheten är större att man uppskattar en smakbild som man är van vid, har ätit ofta och har positiva minnen kopplat till.
 
Det är väl lite så att quornisarna gärna använder nedsättande ord om de som inte är quornisar.

Speciellt när det kommer till omnivorer, just för att de tycker att delar av just omnivorernas födoval är vidrigt och gärna påtalar den -enligt dem själva då- vidrigheten och uttrycket sin totala oförståelse på allehanda nedsättande sätt.

Den där oviljan att se saker från andras perspektiv är lika obefintlig när det kommer till att se att de använder nedsättande termer om andra, som den är i fråga om att respektera de som gör andra födoval än dem själva och därmed Inte kalla andras mat för vidrig och ge andra nedsättande och ofta lite sådär överlägset hånfulla tillmälen.

Varför man öht orkar engagera sig så i andras matvanor är för mig en gåta. Orka slösa energi på sånt liksom.
 
Det är väl lite så att quornisarna gärna använder nedsättande ord om de som inte är quornisar.

Speciellt när det kommer till omnivorer, just för att de tycker att delar av just omnivorernas födoval är vidrigt och gärna påtalar den -enligt dem själva då- vidrigheten och uttrycket sin totala oförståelse på allehanda nedsättande sätt.

Den där oviljan att se saker från andras perspektiv är lika obefintlig när det kommer till att se att de använder nedsättande termer om andra, som den är i fråga om att respektera de som gör andra födoval än dem själva och därmed Inte kalla andras mat för vidrig och ge andra nedsättande och ofta lite sådär överlägset hånfulla tillmälen.

Varför man öht orkar engagera sig så i andras matvanor är för mig en gåta. Orka slösa energi på sånt liksom.
Det är lite osmakligt att kalla folk quornisar för att kritisera att dessa använder köttisar.
 
Jag äter det jag vill äta, ibland kött, ibland utan. Jag respekterar att andra äter precis det dom vill äta också, oavsett om det är kött eller veganskt. Att hela tiden gå runt och tycka att det är ”konstigt” att andra äter på det ena och det andra sättet hade varit väldigt energikrävande, men jag tillhör väll den gamla skolan att jag sköter mitt och sen får andra sköta sitt..

Däremot så köper jag alltid svenskt kött, gärna ekologiskt, och det bästa om jag kan köpa direkt från gården, dock brukar det enbart vara större partier och då jag lever ensam så går det inte åt längre, men när jag hade sambo så köpte vi av närliggande bondgård.

Ägg köper jag aldrig annat än frigående utomhus, och den lilla mjölk jag dricker är oftast ekologisk och närproducerad.

Sonen på 7 år äter nästan inte kött alls (kan äta en kokkorv ibland) och har inte gjort dom senaste 5 åren, där handlar det dock om en ätstörning, men jag tvingar inte han till det ena eller det andra, eller har några åsikter om det. Kommer han aldrig äta kött, så fine, vill han testa, fine det med.
Lika mycket fine jag är med alla andra och deras val av mat.

Och vad jag vet så känner jag 2 stycken som är vegetarian/vegan om jag går igenom hela min bekantskap..

Sen är det ju faktist så, vad skulle hända med all mark om alla slutade äta kött? Det skulle växa igen helt och hållet! Inga kor som betar, eller behöver mat, för jag tror knappast det finns en enda bonde som har kvar sina 200+ djur för att ha dom att titta på...

Jag känner till många bönder då jag är uppväxt på landet och har ”alltid” haft häst, och jag kan ärligt talat säga att jag har aldrig träffat på en bonde som INTE bryr sig om sina djur och deras välmående. Alla bönder är inte skit, låååångt ifrån, oavsett om dom haft mjölkkor, köttdjur, grisar, eller höns.
 
Åh! Första gången i mitt liv jag har blivit anklagad för att vara egoist!

Men nej, det jag försöker få fram är att det inte handlar om varken privilegier eller klass att vara vegetarian. Tyvärr är min hjärna så trasig just nu att jag bevisligen inte kan få fram det jag menar. Att vi är oense är en sak men min åsikt är inte mindre viktig eller mer fel än din.

@Roheryn att äta kött har varit en lyx här i Sverige och är en lyx i många länder fortfarande. Något många inte har kunnat/kan unna sig som fattig så särskilt ofta. Människan överlever utan kött, både förr och nu.
Du menar "överleva", till skillnad att utvecklas till sin fulla potential.

För "på den gamla onda tiden", så dog folk, i synnerhet barn, som flugor, eftersom kost och hygien var bristfällig. För lite protein, och för lite vitaminer.

Bristerna i näring, gjorde att sjukdomar lätt fick fäste.

Medellivslängden var låg, och medellängden lägre än idag.

Men visst, det var ju tillräckligt många som överlevde, för att "vi" inte skulle dö ut fullkomligt.
 
Reflektion från gårdagen: En annan sak jag har svårt att föreställa mig är hur det är att gå in i en vanlig livsmedelsbutik och bara anse att 20% (?) av det som erbjuds är livsmedel och resten är helt otänkbart. Det känns liksom tokbegränsande vid en först ytlig tanke. Eller använder man väldigt specialiserade butiker som jag aldrig varit i? Eller är det bara en twist på att jag faktiskt också i praktiken väljer bort väldigt många produkter av allehanda skäl, bara inte lika kategoriskt?
 
Reflektion från gårdagen: En annan sak jag har svårt att föreställa mig är hur det är att gå in i en vanlig livsmedelsbutik och bara anse att 20% (?) av det som erbjuds är livsmedel och resten är helt otänkbart. Det känns liksom tokbegränsande vid en först ytlig tanke. Eller använder man väldigt specialiserade butiker som jag aldrig varit i? Eller är det bara en twist på att jag faktiskt också i praktiken väljer bort väldigt många produkter av allehanda skäl, bara inte lika kategoriskt?

Jag tycker inte det känns begränsande alls.
Så länge det jag gillar finns så bryr jag mig inte om resten.
Samma som att gå in i vilken butik som helst.
 
Jag tycker inte det känns begränsande alls.
Så länge det jag gillar finns så bryr jag mig inte om resten.
Samma som att gå in i vilken butik som helst.

I see. Det är nog lite en personlighetsfråga också. Det jag inte har smakat vet jag ju inte om jag gillar, så då vill jag smaka för att veta. Men krasst, vissa produkter har jag inte heller intresse av att smaka (många hel och halvfabrikat). Så skillnaden kanske inte är enorm.

Min kost drivs mer av nyfikenhet och intresse för mat än andra kriterier. Däremot förstår jag analogin, eftersom mitt beteende i andra slags butiker är mer som du beskriver.
 
Reflektion från gårdagen: En annan sak jag har svårt att föreställa mig är hur det är att gå in i en vanlig livsmedelsbutik och bara anse att 20% (?) av det som erbjuds är livsmedel och resten är helt otänkbart. Det känns liksom tokbegränsande vid en först ytlig tanke. Eller använder man väldigt specialiserade butiker som jag aldrig varit i? Eller är det bara en twist på att jag faktiskt också i praktiken väljer bort väldigt många produkter av allehanda skäl, bara inte lika kategoriskt?
Tycker inte att det är begränsande. Ska jag vara ärlig är jag inte speciellt intresserad av mat utan äter mer för att jag måste. Har kanske tio olika rätter jag oftast äter, sedan kollar jag recept och äter nya rätter ibland när energin och viljan finns.
Gillar dock att gå på restaurang och äta god mat, och det är tyvärr svårt i mindre städer. I storstan jag bor i numera finns det veganskt överallt. Är dock inte superstrikt vegan när jag äter ute, utan finns bara vegetariskt där resten av sällskapet vill gå kan jag äta det. Kött väljer jag dock alltid bort.
 
Jag är allätare! (Äter dock inte insekter ännu men vem vet i framtiden)
Vill någon kalla mig köttis så varsågod men eftersom jag är så mycket mer än det jag äter så blir definitionen väldigt snäv. Sedan är det inget vedertaget begrepp @parellikusken så om ditt ordval enligt din egen definition är neutral kommer många sk ”köttisar” inom den gruppen inte känna igen sig - nervärderande.

Precis som vissa inbitna anti-vegetarianer utan omsvep kallar vegetariska alternativ för kaninmat.

Jag känner många vegetarianer och några veganer. Många äter inte vissa livsmedel av olika skäl, hälsomässiga, religiösa eller helt andra skäl. Allt tycker jag är helt ok. Man väljer själv vad som passar för en själv.
Jag ser ingen poäng med att lägga in kategorier utöver de redan befintliga som finns. Det leder inte till ökad förståelse att börja kalla folk för vare sig bönisar, köttisar, Allahisar, antilaktosisar, glutisar osv osv.
 

Liknande trådar

Mat Jag har en tetra tomatsoppa som jag tänkte äta en dag snart. Jag älskar tomatsoppa och ris som det serverades när jag gick i skolan (vet...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
2 361
Senast: Ramona
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
3 811
Senast: Badger
·
Katthälsa Känner att jag behöver ventilera lite. Jag har en honkatt ungefär 10 år gammal. Hon kommer från det lokala katthemmet och har bott hos...
Svar
9
· Visningar
841
Senast: Sassy
·
Kropp & Själ Jag tror att jag "gått i väggen". I lördags gick ett av akvarierna här hemma sönder och så även jag. Det kändes som att allt rasade runt...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
4 171

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp