Störiga saker vi stör oss på, del 15

Status
Stängd för vidare inlägg.
Nu har jag bara testat tre sorter, men den jag brukar köpa är Oatly Barista. Den här gången fick det istället bli Alpro (också Barista-varianten) och den är som sagt märkligt söt.

Såg nu att fetthalten skiljer sig rätt rejält (3g i Oatly vs 1,5 i Alpro), undrar om det kan vara det som gör det...
Fetthalt gör stor skillnad! Jag använder endast treprocentig havremjölk (icas egna dock, på grund av oatly har gluten).
 
Nu har jag bara testat tre sorter, men den jag brukar köpa är Oatly Barista. Den här gången fick det istället bli Alpro (också Barista-varianten) och den är som sagt märkligt söt.

Såg nu att fetthalten skiljer sig rätt rejält (3g i Oatly vs 1,5 i Alpro), undrar om det kan vara det som gör det...
Spjälkas inte stärkelsen till sockerarter i processen på något vis har jag för mig? Därav att egengjord havremjölk blir mycket mindre söt.
 
Fetthalt gör stor skillnad! Jag använder endast treprocentig havremjölk (icas egna dock, på grund av oatly har gluten).

Men är det inte Oatly som är underleverantör till ICAs havredryck? Så de två borde väl vara lika "glutenfria"? Jag satte det inom citationstecken då havre i sig själv är glutenfritt men det kan alltid smyga sig in nån lite vetekärna från fält eller kontaminering i fabriken.
 
Havremjölken jag brukar köpa för att ha i kaffet var slut, så jag fick köpa ett annat märke. Dels stör jag mig på det, men framförallt stör jag mig på att produkten från det här andra märket är extremt mycket sötare trots att den enligt näringsdeklarationen innehåller nästan 1% mindre socker?! Ingen av produkterna innehåller tillsatt socker, utan det är naturligt förekommande. Jag fattar ingenting, men gott är det inte i alla fall! Avskyr sött kaffe :yuck:

Usch ja, sött kaffe är riktigt äckligt. Det blir odrickbart ganska fort så det behöver inte vara särskilt söt havremjölk skulle jag tro.
 
Fetthalt gör stor skillnad! Jag använder endast treprocentig havremjölk (icas egna dock, på grund av oatly har gluten).

Spjälkas inte stärkelsen till sockerarter i processen på något vis har jag för mig? Därav att egengjord havremjölk blir mycket mindre söt.
Aha! Tänkte väl att det måste vara det det beror på. Jag föredrar Oatly alla gånger, Alpros skummar mycket mindre och ger av naturliga skäl inte samma krämiga känsla. Nåja, då har jag lärt mig det!
 
Men är det inte Oatly som är underleverantör till ICAs havredryck? Så de två borde väl vara lika "glutenfria"? Jag satte det inom citationstecken då havre i sig själv är glutenfritt men det kan alltid smyga sig in nån lite vetekärna från fält eller kontaminering i fabriken.
Om de är det så ljuger ju ICA om att deras "havredryck barista" är glutenfri, och det hoppas jag att de inte gör.
 
Är skitirriterad på veterinärkliniken som debiterade 140 kronor i receptarvode för en medicin som kostar 75 kronor och finns receptfritt. Veterinären kunde ha skrivit ner doseringen på en lapp och låtit den informationen ha ingått i undersökningsarvodet på 830 kronor. Klämma, känna, lyssna på lungor och hjärta, titta i svalg för 830 kronor accepterar jag, men en ful tilläggsavgift på 140 kronor, där går min gräns. Har skrivit ett mejl och klagat, får se vad svaret blir. Första gången någonsin jag klagar på veterinärkostnad, men nu är jag arg, det är en sån uppenbar fulavgift. Tur jag bor så att jag har fler veterinärkliniker att välja på, så jag kan dra till med att de förlorar mig som kund om jag blir missnöjd med svaret.
 
Om de är det så ljuger ju ICA om att deras "havredryck barista" är glutenfri, och det hoppas jag att de inte gör.

Det var så i oktober 2019 iaf. Enligt den här artikeln:

https://www.atl.nu/lantbruk/coop-valjer-bort-oatly-for-egen-havredryck/

Där står att både ICA och Axfood har Oatly som underleverantör medan Coop har en annan.

Lite mer googling gav detta resultat: ICAs Barista tillverkas i Finland av finsk havre medan deras vanliga havredryck tillverkas i Sverige av svensk havre (Oatly?). Därför kan Barista-versionen mycket väl vara glutenfri medan den vanliga är precis som Oatlys.
 
Det var så i oktober 2019 iaf. Enligt den här artikeln:

https://www.atl.nu/lantbruk/coop-valjer-bort-oatly-for-egen-havredryck/

Där står att både ICA och Axfood har Oatly som underleverantör medan Coop har en annan.

Lite mer googling gav detta resultat: ICAs Barista tillverkas i Finland av finsk havre medan deras vanliga havredryck tillverkas i Sverige av svensk havre (Oatly?). Därför kan Barista-versionen mycket väl vara glutenfri medan den vanliga är precis som Oatlys.
Tack för att du kollade upp det! Då dricker jag den i trygghet även i fortsättningen:D
 
Tack för att du kollade upp det! Då dricker jag den i trygghet även i fortsättningen:D

Det svåra i att få havre glutefriär att det är svårt och dyrt att säkerställa att det inte slinker med nån vete/korn/rågkärna från fält. Det är inte ovanligt att det dyker upp plantor av en gröda som växt på fältet tidigare år. Eftersom deras kärnor är lika i storlek är det svårt att med en enkel sållning sålla bort det som är oönskat. Oatly har ju, så vitt jag vet, inget gluten i sin produktion i övrigt, så nån sån kontaminering borde inte ske.
 
Det svåra i att få havre glutefriär att det är svårt och dyrt att säkerställa att det inte slinker med nån vete/korn/rågkärna från fält. Det är inte ovanligt att det dyker upp plantor av en gröda som växt på fältet tidigare år. Eftersom deras kärnor är lika i storlek är det svårt att med en enkel sållning sålla bort det som är oönskat. Oatly har ju, så vitt jag vet, inget gluten i sin produktion i övrigt, så nån sån kontaminering borde inte ske.
Vad jag vet så odlas inte Oatlys havre glutefritt utan på fält/med maskiner tillsammans med andra sädesslag.
 
Vad jag vet så odlas inte Oatlys havre glutefritt utan på fält/med maskiner tillsammans med andra sädesslag.

Ingen havre kan odlas glutenfritt i fält vad jag vet. Man har ju alltid en växtföljd (ett år odlas havre på fältet, året efter nåt annat osv.) och i den ingår andra sädesslag (och andra grödor). Det måste gå många år innan man kan garantera att ingen annan art som odlats på marken kan komma upp på ett fält. Jag tror att den glutenfria delen handlar om extra rengöring av maskinerna (tror inte det finns ekonomi för den vanliga lantbrukaren att ha separata maskiner för glutenfri havre då maskinerna är dyra), speciell rensning och produktionslinjer utan risk för kontaminering.
 
Ingen havre kan odlas glutenfritt i fält vad jag vet. Man har ju alltid en växtföljd (ett år odlas havre på fältet, året efter nåt annat osv.) och i den ingår andra sädesslag (och andra grödor). Det måste gå många år innan man kan garantera att ingen annan art som odlats på marken kan komma upp på ett fält. Jag tror att den glutenfria delen handlar om extra rengöring av maskinerna (tror inte det finns ekonomi för den vanliga lantbrukaren att ha separata maskiner för glutenfri havre då maskinerna är dyra), speciell rensning och produktionslinjer utan risk för kontaminering.
Det går att odla havre glutenfritt, och det görs också. Bovete och andra glutenfria grödor går mellan :)
 
Sitter i centrum och väntar på min tid för synundersökning. Det är faktiskt första gången som jag verkligen inte tycker det känns covid-säkert. Sjukt mycket folk, noll avstånd om inte jag tar ut svängarn. Några ställde sig och pratade precis bredvid mig trots hur mycket plats som helst att göra det med avstånd. Jag hade tänkt köpa lunch på ett café men borden stog med samma avstånd som de gjorde för 1 år sedan... 👎
 
Stör mig på att jag fryser just nu bara för att jag äter glass, jag vill äta glass för att det är gott!! Men jag hatar att frysa... :meh:
 
Sitter i centrum och väntar på min tid för synundersökning. Det är faktiskt första gången som jag verkligen inte tycker det känns covid-säkert. Sjukt mycket folk, noll avstånd om inte jag tar ut svängarn. Några ställde sig och pratade precis bredvid mig trots hur mycket plats som helst att göra det med avstånd. Jag hade tänkt köpa lunch på ett café men borden stog med samma avstånd som de gjorde för 1 år sedan... 👎
Kände samma när jag var hos optikern i förra veckan. I köpcentrat var det ok, men inne i butiken var det trångt! Helt klart svårt att hålla tillräckliga avstånd..
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
Tjatter Gamla full. Här är en ny! Jag stör mig på att helgen gick i raketfart.
99 100 101
Svar
2 005
· Visningar
111 519
Senast: Lingon
·
  • Låst
Tjatter Ny tråd! Vi fortsätter störa oss på störiga saker!
99 100 101
Svar
2 010
· Visningar
120 163
Senast: Lilla
·
  • Låst
Tjatter Stör mig på att ingen startade en ny tråd.😉
99 100 101
Svar
2 002
· Visningar
108 014
Senast: Marita73
·
Svar
791
· Visningar
41 729
Senast: Avalbane
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vildkattungar
  • Senast tagna bilden XV
  • Diarré

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp