De stigande matpriserna

Jag hade gärna betalat mer för ägg från på riktigt frigående höns. Måste hitta ngn eko-ring i innerstan.
Riktiga ägg är ta mig f-n en drog. Vi har köpt grönbete ägg i typ 2 år och kommer aldrig köpa fabriksägg igen. Riktigt gula gulor. Svägerskan funderade på varför det var saffran i sockerkaka mitt i högsommar. Det var bara äggen som var riktigt gula.
 
Var precis och handlade och nu märkte jag av en rejäl prisökning på vissa varor, sådär så att jag åter igen började tänka på att det vore bra att laga mat mer från grunden.

Passade också på att köpa hundmat jag vanligtvis inte ger men som ändå är ok eftersom det var 25% rabatt nu, tänker att jag blandar i lite av det i hundarnas andra mat för att få ner priset lite.
Jag gör liknande med min hunds mat. Ger ju märgben och när han käkat upp märgen och rensat dem fyller jag dem med torrfoder och blötmat och stoppar i frysen och tar ut till honom när jag åker hemifrån (han får några av varje- märg och fyllda). Det är inte världens bästa blötmat, men utblandat med hans torrfoder blir det ju inte några mängder ändå. Dessutom slickar han rent alla torrfoderskulor och lämnar dem, om han bara visste hur mycket sysselsatt han håller sig liksom :D Han äter dem antingen senare när jag kommer hem eller så lägger jag dem i skålen då.

Jag köper också hans dyra torrfoder och har lagt till ett billigare. Det billigare är dels lite i matskålen och dels för märgbenen och övrig aktivering- söka torrfoderkulor i matta eller runt i lägenheten, i skogen, i gräset eller i aktiveringsleksaker osv.

När katten levde gjorde jag liknande grej med hans mat. Katter är ju kända för att påstå att deras matskålar är tomma när de egentligen är halvfulla, plus att min katt vägrade äta upp bitar han redan bitit lite på.... Så han fick ju "ny" fylld skål morgon och kväll, det som var kvar vid varje tillfälle hällde jag i en burk. Varje gång han fick blötmat fick han några skopor av maten han ansåg inte gick att äta, och så blandade jag i det ordentligt i blötmaten. Då slank det ner! Maten var ju inte dålig på något vis, bara katt med åsikter ;)
 
Riktiga ägg är ta mig f-n en drog. Vi har köpt grönbete ägg i typ 2 år och kommer aldrig köpa fabriksägg igen. Riktigt gula gulor. Svägerskan funderade på varför det var saffran i sockerkaka mitt i högsommar. Det var bara äggen som var riktigt gula.

Ja vi hade höns när jag var liten! Sån enorm skillnad!
 
Jag hade gärna betalat mer för ägg från på riktigt frigående höns. Måste hitta ngn eko-ring i innerstan.
Min fd chef, pr-mode-snubbe har börjat kläcka kycklingar i sin lägenhet men tvek om detta är rätt leverantör 😆

Haha, egen kycklinguppfödning i Sthlmslägenhet = senaste hipstergrejen?

Men visst är det fint med färska ägg, från icke plågade höns! Även om dessa icke plågade höns river upp hälften av mina odlingar och rabatter samt insisterar att få bo på min veranda/tidigare mitt arbetsrum + att tupparna galer och kacklar hysteriskt som ett mkt udda bakgrundsinslag under alla mina skypemöten och arbetsplatsträffar när jag jobbar hemifrån. :cautious:
 
Senast ändrad:
Nu börjar det bli rejält dyrt även i min närmsta mataffär. Idag bestämde jag mig för att kolla efter extrapriser på grönsaksavdelningen. Där fanns det massor av jättegoda saker till lågt(!) pris, sånt där som jag sällan köper. Så, nu köpte jag riktigt billiga grönsaker av olika slag + lite billig sallat och sedan potatis (som inte var på extrapris). Tänker att det borde gå att slänga ihop någon riktigt bra och billig mat på det, så det där med att spana efter veckans erbjudande och köpa det istället för att gå på det gamla vanliga... det är något som åtminstone ska testas!
 
Mina barn är lite tjuriga på mig, jag köper billigare mjölk när jag kommer över det, sådan med bäst före datum nära eller samma dag. Oftast då lättmjölk eller minimjölk, det är ofta det kvar... Inte deras favorit :D Tydligen inte andras heller eftersom det oftast är det som är kvar! Men till och med sonen har vant sig nu vid smaken av minimjölk sa han i dag! :)

Tänkte nu i helgen ta tag i att baka bröd. Tror det är billigare än att köpa. Det störiga är att det nog inte går hem hos mina kräsna barn, kanske sonen faktiskt, men inte dottern. Och det är väl egentligen det som jag tycker är rätt jobbigt nu när maten och allt är dyrare, de har plötsligt blivit väldigt kräsna, det här med att äta något som kanske inte är JÄTTEGOTT eller som man för tillfället inte är 100 % sugen på har de svårt för, det ska vara som de vill ha, och det är ju tyvärr så att det inte är samma.
Medan jag kan öppna kylen, sucka och dra ihop något av det som finns där för att äta så är just det rätt otänkbart för dem-"i dag är jag kanske inte sugen på detta, men det går att dra ihop det av vad vi har hemma så det får bli det". Ett himla pusslande när det är flera viljor inblandande tycker jag.
 
Nu börjar det bli rejält dyrt även i min närmsta mataffär. Idag bestämde jag mig för att kolla efter extrapriser på grönsaksavdelningen. Där fanns det massor av jättegoda saker till lågt(!) pris, sånt där som jag sällan köper. Så, nu köpte jag riktigt billiga grönsaker av olika slag + lite billig sallat och sedan potatis (som inte var på extrapris). Tänker att det borde gå att slänga ihop någon riktigt bra och billig mat på det, så det där med att spana efter veckans erbjudande och köpa det istället för att gå på det gamla vanliga... det är något som åtminstone ska testas!
Kan ibland känna mig lite avis när jag ser sådana där rabattpåsar med grönsaker i. Barnen vägrar grönsaker och jag själv ska ju äta minst andel grönsaker i mina måltider. Är ett helt annat tänk nu på vad jag äter och vad jag måste köpa hem!
 
Mina barn är lite tjuriga på mig, jag köper billigare mjölk när jag kommer över det, sådan med bäst före datum nära eller samma dag. Oftast då lättmjölk eller minimjölk, det är ofta det kvar... Inte deras favorit :D Tydligen inte andras heller eftersom det oftast är det som är kvar! Men till och med sonen har vant sig nu vid smaken av minimjölk sa han i dag! :)

Tänkte nu i helgen ta tag i att baka bröd. Tror det är billigare än att köpa. Det störiga är att det nog inte går hem hos mina kräsna barn, kanske sonen faktiskt, men inte dottern. Och det är väl egentligen det som jag tycker är rätt jobbigt nu när maten och allt är dyrare, de har plötsligt blivit väldigt kräsna, det här med att äta något som kanske inte är JÄTTEGOTT eller som man för tillfället inte är 100 % sugen på har de svårt för, det ska vara som de vill ha, och det är ju tyvärr så att det inte är samma.
Medan jag kan öppna kylen, sucka och dra ihop något av det som finns där för att äta så är just det rätt otänkbart för dem-"i dag är jag kanske inte sugen på detta, men det går att dra ihop det av vad vi har hemma så det får bli det". Ett himla pusslande när det är flera viljor inblandande tycker jag.

I mitt hem fick tonarsbarn ata det som stod pa bordet ... eller laga sin egen mat.
 
Det ser ut som om priserna okat betydligt mer for er an har, men visst ser jag viss okning. Nu ar jag sa lyckligt lottad att jag koper vad jag vill ha, vilket ar mycket farska gronsaker ... Just nu har jag majs i massor ... Det ar svart att motsta just den har ladan i varje mataffar just nu. Vi har oftast farsk majs, men fran borjan pa July till mitten pa September oversvammas vi med lokal majs.
IMG_3284.jpeg
 
I mitt hem fick tonarsbarn ata det som stod pa bordet ... eller laga sin egen mat.
Skulle de laga sin egen mat skulle de lida av näringsbrist helt och äta gott några dagar i månaden och så skulle vi alla svälta resten.

Men visst, jag är själv uppvuxen med "ät det som serveras eller var utan" och det var inte tal om att göra 4 olika måltider eller att man själv skulle göra egen mat eller ta mackor- det fanns inte pengar till det.

Jag serverar inte mat till mina barn, som jag vet att de inte tycker om, så jag säger ibland "ät eller var utan" och de får helt enkelt inte kränga ett halvt bröd istället (för det är alltså så sonen gör om jag tillåter det, han som vägrar någon form av nyttigt bröd utan bara äter rostebröd....) för det har jag inte råd till. Då äter de utan problem, lite knorrande, men "det var helt ok" brukar svaret vara när jag frågar om det var gott.
Det är svårare med dottern eftersom hon slarvar med mat som det är.

Det är helt klart lättare att låta tonåringarna fixa sin egen mat när man har ekonomisk utrymme för det. Det har jag aldrig haft på den nivån. Speciellt inte nu. Men jisses, ingen av dem förstår nog på riktigt hur stor skillnad det är på matkostnaden nu och för ett år sedan, rent logiskt förstår de båda två och resonerar vettigt och klokt i mycket- men på nivån där det också betyder att man ska snåla och förändra på sitt eget handlande och ätande anser de vara oacceptabelt. Absolut INTE liksom.
 
I mitt hem fick tonarsbarn ata det som stod pa bordet ... eller laga sin egen mat.

Da kan jag ju ocksa lagga till att mina barn var MYCKET medvetna om detta och valde att ALDRIG vagra ata maten som stod pa bordet. :angel: Det kunde handa att nagon sa, "Jag gillar inte det har sa mycket", men forekom aldrig att de anvande ord som ackligt eller "nasty" om mat.
 
Skulle de laga sin egen mat skulle de lida av näringsbrist helt och äta gott några dagar i månaden och så skulle vi alla svälta resten.

Men visst, jag är själv uppvuxen med "ät det som serveras eller var utan" och det var inte tal om att göra 4 olika måltider eller att man själv skulle göra egen mat eller ta mackor- det fanns inte pengar till det.

Jag serverar inte mat till mina barn, som jag vet att de inte tycker om, så jag säger ibland "ät eller var utan" och de får helt enkelt inte kränga ett halvt bröd istället (för det är alltså så sonen gör om jag tillåter det, han som vägrar någon form av nyttigt bröd utan bara äter rostebröd....) för det har jag inte råd till. Då äter de utan problem, lite knorrande, men "det var helt ok" brukar svaret vara när jag frågar om det var gott.
Det är svårare med dottern eftersom hon slarvar med mat som det är.

Det är helt klart lättare att låta tonåringarna fixa sin egen mat när man har ekonomisk utrymme för det. Det har jag aldrig haft på den nivån. Speciellt inte nu. Men jisses, ingen av dem förstår nog på riktigt hur stor skillnad det är på matkostnaden nu och för ett år sedan, rent logiskt förstår de båda två och resonerar vettigt och klokt i mycket- men på nivån där det också betyder att man ska snåla och förändra på sitt eget handlande och ätande anser de vara oacceptabelt. Absolut INTE liksom.
Jag var också väldigt svår i tonåren och hade jag svårt för maten så åt jag inte.
Ett tag så åt jag makaroner med smör på till frukost för att åtminstone äta något under dagen (min pappa var snäll och gjorde det för att vara säker på att jag åt).

Det ÄR inte så lätt med "det är bara", var det jag ville säg. Tonåren är en jobbig tid.

Däremot borde de kanske få följa med och handla, eller få en lista i handen med en summa pengar för att inse att mat kostar pengar? Men sån går inte riktigt upp för en innan man jobbar ihop pengarna själv. 🙂
 
Jag var också väldigt svår i tonåren och hade jag svårt för maten så åt jag inte.
Ett tag så åt jag makaroner med smör på till frukost för att åtminstone äta något under dagen (min pappa var snäll och gjorde det för att vara säker på att jag åt).

Det ÄR inte så lätt med "det är bara", var det jag ville säg. Tonåren är en jobbig tid.

Däremot borde de kanske få följa med och handla, eller få en lista i handen med en summa pengar för att inse att mat kostar pengar? Men sån går inte riktigt upp för en innan man jobbar ihop pengarna själv. 🙂
Usch ja, jag lirkar och har mig med den tösen, ju mer jag lirkar desto större blir kraven på hur hon vill ha det känns det som. ;) Vi verkar ha landat i kalaspuffar på morgonen i alla fall.

De har fått följa med sedan de föddes och har handlat själv sedan före tonåren och handlar också nu själv- de är inte gäster på ett hotell som sagt, så vi får helt enkelt dela upp inköpen mellan oss. De är väldigt medvetna om priser, men att det betyder att man kanske får dra ihop något med gårdagens rester trots att det kanske inte är det man allra helst skulle vilja ha, det är där det är knöligt. De vill ha det de är sugna på för stunden, medan jag säger att vi inte ska slösa mat, vi får äta det vi har, rester går att göra ny maträtt på tex osv. De resonerar vettigt och klokt om mat och pengar, men det är just det där när det är dags för tex middag så är det vad de är sugna på som de vill ha och inte vad som passar ur kyl och frys. Det kommer det också, men det är den biten vi tragglar om här hemma numera.
 
Usch ja, jag lirkar och har mig med den tösen, ju mer jag lirkar desto större blir kraven på hur hon vill ha det känns det som. ;) Vi verkar ha landat i kalaspuffar på morgonen i alla fall.

De har fått följa med sedan de föddes och har handlat själv sedan före tonåren och handlar också nu själv- de är inte gäster på ett hotell som sagt, så vi får helt enkelt dela upp inköpen mellan oss. De är väldigt medvetna om priser, men att det betyder att man kanske får dra ihop något med gårdagens rester trots att det kanske inte är det man allra helst skulle vilja ha, det är där det är knöligt. De vill ha det de är sugna på för stunden, medan jag säger att vi inte ska slösa mat, vi får äta det vi har, rester går att göra ny maträtt på tex osv. De resonerar vettigt och klokt om mat och pengar, men det är just det där när det är dags för tex middag så är det vad de är sugna på som de vill ha och inte vad som passar ur kyl och frys. Det kommer det också, men det är den biten vi tragglar om här hemma numera.
Kalaspuffar är ju nått iallafall!

Nej jag tror inte att de tror att de bor på hotell, men har man mycket plugg/aktiviteter ett tag så har man kanske inte varit med på ett tag och tonårshjärnan har ju en tendens att ha teflonminne om det inte handlar om kompisar. :p
Sen kan de ju vara trevliga och medvetna än då. :)
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag behöver hitta idéer på billig mat! Problemet är att när jag googlar efter tips på billig mat så får jag bara fram en massa saker som...
2
Svar
24
· Visningar
2 131
Senast: cassiopeja
·
Mat Jag vet, jag är fortfarande igång och försöka lära mig privatekonomi och framför allt matbudget. Jag försöker just nu skala ner det till...
19 20 21
Svar
419
· Visningar
28 408
Senast: honung
·
Kropp & Själ Jag inser att jag behöver en radikal kostomläggning, men framför allt behöver jag råd och tips. Jag är relativt intresserad av...
2
Svar
38
· Visningar
3 836
Senast: Blueberry
·
Småbarn Jag behöver ventilera det senaste som hänt på/med sonens förkola...ursäkta om det blir långt. I onsdags em beslöt vi att låta sonen...
2 3 4
Svar
63
· Visningar
7 616
Senast: Lupin
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp